Les abelles són capaces de sumar i restar

Un equip d'investigadors australians i francesos encapçalat per Scarlett Howard del Royal Melbourne Institute of Technology ha pogut demostrar que aquests petits animals, després d'haver estat entrenades, són capaços de resoldre operacions matemàtiques essencials com sumes i restes.

Aquest grup d'investigadors, ha publicat un article a la revista Science Advance. A aquest article, expliquen com van entrenar a un grup de 14 abelles perquè tinguessin la capacitat de distingir formes geomètriques, colors i depenent d'això fer l'operació matemàtica que es requeria.

Com van aprendre les abelles a sumar i restar

Abans de fer el test, els investigadors van entrenar a les abelles. Per a això, van utilitzar una mena de laberint amb forma de Y On la abella entrava per un dels extrems i havia de decidir entre dues opcions.

Les abelles accedien per un dels laterals al cor del laberint amb un nombre determinat de figures geomètriques de color blau o groc. Si el color de les figures era de color blau, les abelles havien de sumar i si eren de color groc, havien de restar la quantitat de figures.

Per exemple. Si entraven per una porta amb 3 figures blaves, havia de sumar-li un (havia de seleccionar la sortida amb 4 figures). En canvi si les figures eren grogues, havia de restar una a la quantitat inicial (havia d'escollir la sortida amb 2 figures).

Las abejas son capaces de sumar y restan
Las abejas saben suman y restar

Per estimular les abelles, en el cas que l'abella prengués la decisió correcta, com a premi, es trobaven amb aigua ensucrada. Altrament eren "castigades" i es trobaven amb un líquid amarg. L'opció correcta, també s'anava canviant aleatòriament, perquè les abelles no relacionessin una de les dues parts com la correcta.

Les Abelles van seleccionar l'opció correcta fins a un 75% de les vegades

El quip d'investigadors, va realitzar fins a 100 assajos repartits entre les 14 abelles participants i cada abella, va realitzar quatre proves. Dues operacions de suma i dues de resta cadascuna. Els assajos, van determinar que les abelles van escollir l'opció correcta entre un 60% i un 75% de les ocasions.

Un cop realitzat les 100 operacions d'assaig, les abelles havien après a diferenciar un color d'un altre, que operador matemàtic (+ o -) havien d'aplicar i si havien d'escollir una sortit amb un nombre major o menor de figures.

Un cop apresa la lliçó, les abelles van ser capaços de repetir els mateixos resultats al laboratori, on ja no hi havia ni premi, ni càstig com a estímul.

Les conclusions a què va arribar l'equip d'investigadors, és que les abelles tenen tant memòria a llarg termini, que van utilitzar per recordar les normes, com memòria a curt termini per recordar la solució correcta. Així ho va afirmar Adrian Dyer, un dels integrants de l'equip d'investigadors i autor de l'estudi.

Les abelles utilitzaven la seva memòria a curt termini perquè aprenien a reconèixer un concepte abstracte com "més" o "menys" i no es guiaven per ajudes visuals.

Altres animals, també saben sumar i restar

Diversos estudis realitzats durant els últims anys, han demostrat que altres animals, com els ximpanzés, els lloros o els coloms, també són capaços de fer sumes i restes, però el fet que un animal amb un cervell de molt menor mida també hagi estat capaç de resoldre-ho significar un bon punt de partida en altres estudis i altres aplicacions segons Adrian Dyer.

Si les matemàtiques no requereixen un gran cervell, hi haurà també noves vies per millorar la forma com els sistemes d'intel·ligència artificial aprenen a resoldre nous problemes.

L'autor de la investigació, també afirma que aquesta habilitat per resoldre problemes suposa un gran avantatge per a les abelles, ja que podrien ser capaços de gestionar informació basades en la memòria, també podrien recordar, per posar un exemple, els trets de les flors que els hi puguin proporcionar més recursos.

Aquesta notícia, ens ha cridat l'atenció a tot l'equip de Mel del Perelló - Avi Lluís. Apicultors de tercera generació i productors de mel pura i artesana 100% natural. Aquesta afirmació, justifica el porquè de la qualitat i els beneficis de tots els productes produïts per les abelles.

Deixa un comentari