Encara que en les ultimes setmanes hem patit inundacions en gairebé tota al país, la veritat és que cada vegada plou amb menys freqüència a Espanya i sembla com si tota la quantitat d’aigua que s’hauria precipitar durant les diferents estacions de l’any, ara es concentra tota en tan sols uns pocs dies. Això causat efectes greus en la producció de mel d’abelles. Només aquest any s’ha produït tan sols la meitat de mel que l’any passat.

La producció de mel a Espanya, es ressent per la sequera

Inundaciones de colmenas

La manca d’aigua i humitat, afecta severament en la floració i l’absència de nèctar. Pel que impedeix que les abelles s’alimentin com haurien. Malauradament, això afecta molt negativament a les nostres abelles. Deixant de produir mel.

Per si això encara no fos suficient, les altes temperatures estan debilitant a les abelles i disminuint la seva reproducció.

La gran amenaça del mercat xinès

Als problemes ocasionats pel canvi en la nostra climatologia, els apicultors espanyols s’enfronten ara a un altre gran problema per subsistir. Es tracta de la mel importada des de Xina. Molt més econòmica per al consumidor final, però indubtablement de molta menys qualitat.

Potser el consumidor no és conscient a l’hora de comprar mel a les grans superfícies, però una quarta part de la mel que s’envasa a Espanya, provenen de països asiàtics. Els productors xinesos s’han convertit en els principals proveïdors de mel a Espanya i això ha provocat al fet que, forçosament, s’hagin vist obligats a reduir l’activitat alguns apicultors, productors i proveïdors de mel de tota la vida del nostre país.

Espanya és el major productor de mel d’Europa

És sabut per tot el sector apícola que Espanya és el major productor de mel de tot Europa. Que es podria traduir en un 15% del total de la producció de mel de la comunitat europea. La mel espanyola és considerada mel de la millor qualitat a causa de el clima i un amplíssim ventall de varietat floral que podem trobar a casa nostra. Per aquest motiu, la nostra mel és una de les més demandades en països com el Regne Unit, França o Alemanya. Amb una demanda de 20.000 tones de mel. De vegades, per poder fer front a aquesta gran demanda, els envasadors industrials espanyols, es veuen obligats a recórrer a la importació de mel d’altres parts i la Xina és actualment el major productor de mel a nivell mundial segons la FAQ.

La indústria desconfia de la qualitat de la mel xinesa i és sotmesa a una exhaustiva anàlisi. Els resultats en general, reconeixen que probablement no sigui la mel de millor qualitat del mercat, però compleixen amb tots els estàndards de qualitat mínims exigits.

Existeixen nombroses reclamacions de productors espanyols que denuncien que la indústria està barrejant mel produïdes a la Xina, amb la mel espanyola. Això podria considerar-se un frau i posar en perill el prestigi de la mel espanyola que s’exporta a l’estranger.

Com protegir i preservar la qualitat i prestigi de la nostra mel?

La legislació actual a Espanya, tampoc ajuda. No fa cap favor per a corregir aquest problema. Mentre que en alguns països de la Unió Europea, exigeixen als distribuïdors a indicar l’origen del producte que venen minuciosament, a Espanya només cal indicar si les mels envasades provenen de dins o fora de la Unió Europea.

Per als apicultors espanyols, és una situació molt delicada i només els queda confiar i esperar que les administracions i la indústria regularitzin aquesta situació com cal.

Per pal·liar la tensa situació actual en el sector apícola, Brussel·les acaba d’aprovar un pla d’ajuda d’entre 17 i 33 milions d’euros fins al 2019. Encara que el que realment reclamen alguns apicultors com la família de Mel del Perelló, Apicultors de tercera generació que ven la seva pròpia mel artesana i de collita pròpia, és claredat i transparència per no minvar la confiança del mercat i dels consumidors en el moment de comprar mel d’abella de qualitat.

Una de les coses que venen exigint els apicultors del nostre país des de fa molt temps, es que la llei obligui a indicar la procedència de la mel a les etiquetes dels envasos i d’aquesta manera el consumidor final pugui saber en tot moment la procedència de la mel que està consumint i així escollir millor.

Deixa un comentari